Vynášení Morany v Petrovicích

Z dob tak dávných, že ani nemůžeme určit jejich počátek, dochoval se až do našich časů rituál Vynášení Smrti. Ten našim předkům dával naději, že končí krutá zima a nastává životodárné jaro. Zvyk tento je doložen u všech západních Slovanů.12803244_10205863426326642_8033214407166144907_n

Poté, co se jej církev marně snažila vymýtit, stala se tato tradice součástí velikonočních svátků a odehrává se na tzv. Smrtnou neděli. Kdy rituál prováděli naši předkové v dobách předkřesťanských, nevíme.

Jeho průběh je takovýto: slaměná figura, znázorňující Zimu, nazývána podle krajových zvyklostí Morena, Marzana, Mařena, Smrtka, Smrtholka, apod. je za zpěvu a říkání vynesena ze vsi a hozena do vody. Figura bývá oděna tak, že ve většině případů připomíná ženskou postavu. Ozdobena bývá vyfouknutými vajíčky či prázdnými ulitami, symboly smrti – prázdné schránky, ve kterých chybí život. Po vhození Smrtky do vody je do vesnice přineseno Líto, jež je vyrobeno ze zelených ratolístek. Nové jaro symbolizují také vejce, původně plná a nabarvená na červeno (barva krve a života).

Letos připadá Smrtná neděle na 13. března. Zúčastněte se tohoto prastarého obřadu Vynášení Smrti. S sebou můžete vzít vyfouknutá vejce nebarvená na zdobení figury i červeně nabarvená plná vejce, kterými můžete obdarovat své blízké a vyjádřit jim svou přízeň.

Sraz v 10:00 hodin u kavárny Rotigel (čp. 177).

Bude se na Vás těšit odnož Velesova lidu – skupina příležitostných igriců Ragojka.

Zdroj: Jarda Rabajda ťukajcí píšící

Zveřejnila: Markéta Nováková

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *